Archive for membaca

Book Review: Adam & Hawa – Aisya Sofea

Posted in Book Review with tags , , , , , , on June 11, 2013 by inibukanceritadongeng
Adam & Hawa - Aisya Sofea

Adam & Hawa – Aisya Sofea

Tajuk: Adam & Hawa
Penulis: Aisya Sofea
Penerbit: Alaf21
Genre: Cinta
Bilangan muka surat: 492 muka surat
Cetakan: 2013
ISBN: 983-124-216-5

Sinopsis:
Ain Hawani seorang gadis remaja yang baru menjangkau umur 20 tahun bekerja sebagai seorang guru sandaran di sebuah tadika sementara menunggu keputusan kemasukan ke universiti. Di situ, dia berkenalan dengan seorang jejaka kacak berdarah kacukan bernama Adam Mukhriz. Menurut teman sekerjanya di tadika itu, Am (Adam) merupakan seorang kaki perempuan, suka berfoya-foya, bergembira tanpa batas dan lain-lain lagi. Hal ini disaksikan sendiri oleh Ain di depan matanya ketika Am dengan tanpa rasa malu berpelukan dengan teman wanitanya, Dee. Sepanjang bekerja di sana, Ain hanya menganggap Am sebagai seorang kawan sahaja, tidak lebih dari itu walaupun dia selalu mendapat pelbagai hadiah daripada Am. Sehinggalah satu peristiwa pahit melanda dia dan Am. Semenjak itu, Ain benci sungguh dengan Am. Sampai mati dia akan membenci Am. Ain membawa diri ke kampung. Kebetulan pula dia Berjaya mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke luar negara. Ain kembali ke Malaysia bukan dengan hanya satu ijazah, tetapi dua! Apakah bakal berlaku dalam hidup Ain selepas itu? Mampukah dia melupakan peristiwa pahit dalam hidupnya itu? Jom, baca!

Komen:
Secara keseluruhannya, empat bintang daripada lima bintang saya berikan kepada buku ini. Walaupun agak Islamik, tapi rasanya sesuai dengan semua lapisan masyarakat. Jalan cerita yang touch-and-go juga membolehkan saya cepat membacanya. Walaupun banyak konflik, tapi konfliknya taklah serumit manapun. Penghakhiran cerita yang gembira dan boleh diagak. Jika, sad ending jadi tak best pula kan?

“Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam,
Bukan dari kepalanya untuk dijadikan atasannya,
Bukan dari kakinya untuk dijadikan alasannya,
Melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya,
Dekat pada lengan untuk dilindunginya
Dan dekat di hati untuk dicintainya.”

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 01:41 PM, 11/06/2013.

New Hobby New Passion!!

Posted in This Is My Story with tags , , , , , on March 28, 2013 by inibukanceritadongeng

hello there!!

i found a new hobby recently..

segalanya bermula setelah housemate introduce ‘novel grafik’ (ala2 komik) kepada aku dua minggu lepas..

tajuk: ‘Le Gardenie’

novel grafik ni ada empat buku semuanya.. tak tebal.. standard komik2 biasa..

habis aku baca dalam masa sehari.. sebab jalan cerita yang menarik & banyak konflik terus melekat baca hingga habis!!

lepas habis siri novel grafik tu, mood membaca masih membuak..

lalu aku capai novel ‘silhouette’.. juga tak setebal mana.. dalam 200+ muka surat..

habis juga aku baca dalam masa sehari..

the next day, aku beli ‘amir minah macho’..

now, i realise reading is fun!!! tak sama seronoknya dengan tengok movie dll..

harap2 minat baru ni tak separuh jalan..

sebab MEMBACA JAMBATAN ILMU!!!

Silhouette

Silhouette

Amir Minah Macho

Amir Minah Macho

Rayyan Fantasi

Rayyan Fantasi

Jangan Sebut Namaku

Jangan Sebut Namaku

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 08:01 AM, 28/03/2013.

%d bloggers like this: