Archive for the This Is My Story Category

FML; Fuck My Life

Posted in CERITA AKU, This Is My Story with tags , , , , , , , on April 13, 2015 by inibukanceritadongeng

fuck my life

orang kata nak kerja hantar banyak2 resume

dapat panggilan interview

fuck my life

orang kata kalau nervous interview, pergi banyak2 interview

aku hantar resume

dapat call interview

tapi tak pergi

kenapa?

fuck my life

fuck my life

fuck my life

bagitahu parents

diaorang tak bagi

diaorang tanya kerja apa

aku bagitahu & explain lah pasal company tu

fuck my life

diaorang google company tu

diaorang tanya berapa gaji, kerja apa, company besar ke?

“oh ni company buat majlis orang kawen.. oh ni mesti kerja jual2 astro tepi jalan..”

fuck my life

orang cakap zaman sekarang ni jangan memilih kerja

yang penting experience tu

fuck my life

aku tak memilih kerja

aku explain experience tu penting

jangan memilih kerja zaman sekarang

fuck my life

they gave me that impression

tak payahlah kerja sembarangan tu

tak setaraf dengan degree kau

fuck my life

kalau tak setaraf dengan degree taklah aku minta

kalau aku nak kerja yang tak setaraf dengan degree dah lama aku minta cleaner, office boy, dll

fuck my life

i don’t event get to go to the interview

why? because my parents forbid me

fuck my life

interview pun tak pergi lagi macam mana nak tahu diri ni marketable

fuck my life

why don’t you just kill me already

and let me die

and rot in this fucking room

fuck my life

fuck my life

fuck my life

I Did This! Hehehe..

Posted in This Is My Story, Whateverrr with tags , , on May 8, 2013 by inibukanceritadongeng

i did this!!!

100% hand-made..

it took 2 days to finish!!

thanks to zati for the helping hands.. 😀

and also big thanks to BANK RAKYAT, JKKN, TM, SEDC, KFC, and Lee Ming Press for the kind contributions!

MAPU 2013 wall of fame #3

MAPU 2013 wall of fame #3

MAPU 2013 wall of fame #2

MAPU 2013 wall of fame #2

MAPU 2013 wall of fame #1

MAPU 2013 wall of fame #1

MAPU 2013: People behind the wall of fame. Zati & I.

MAPU 2013: People behind the wall of fame. Zati & I.

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 03:01 PM, 08/05/2013.

New Hobby New Passion!!

Posted in This Is My Story with tags , , , , , on March 28, 2013 by inibukanceritadongeng

hello there!!

i found a new hobby recently..

segalanya bermula setelah housemate introduce ‘novel grafik’ (ala2 komik) kepada aku dua minggu lepas..

tajuk: ‘Le Gardenie’

novel grafik ni ada empat buku semuanya.. tak tebal.. standard komik2 biasa..

habis aku baca dalam masa sehari.. sebab jalan cerita yang menarik & banyak konflik terus melekat baca hingga habis!!

lepas habis siri novel grafik tu, mood membaca masih membuak..

lalu aku capai novel ‘silhouette’.. juga tak setebal mana.. dalam 200+ muka surat..

habis juga aku baca dalam masa sehari..

the next day, aku beli ‘amir minah macho’..

now, i realise reading is fun!!! tak sama seronoknya dengan tengok movie dll..

harap2 minat baru ni tak separuh jalan..

sebab MEMBACA JAMBATAN ILMU!!!

Silhouette

Silhouette

Amir Minah Macho

Amir Minah Macho

Rayyan Fantasi

Rayyan Fantasi

Jangan Sebut Namaku

Jangan Sebut Namaku

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 08:01 AM, 28/03/2013.

It’s been a while

Posted in This Is My Story on March 27, 2013 by inibukanceritadongeng

It’s been a while since the last time i updated this blog.

Just to update, aku akan postkan beberapa post.

Post tentang kehidupan aku kini.

Mungkin 3-5 bahagian.

Suka? Duka? Sendiri nilai.

Tapi, sekarang ni belum apa2 keputusan aku ambil.

P/S: Kawan2 yang mengenali diri ini dan bakal mengikuti post updates ini, mohon jangan disebar ke sana ke sini kisah ini.

Bukan juga ingin menampakkan pekung di dada tetapi sekadar ingin mendapatkan nasihat daripada anda semua. XOXO. 😥

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 07:40 AM, 27/03/2013.

Indonesia With Love!!!

Posted in This Is My Story with tags , , , , , , , on January 7, 2013 by inibukanceritadongeng

# it’s been a while.. dah bersawang blog ni..

# so, to start off i’m gonna post on my trip to indonesia last july 2012..

# pada 4-13 julai 2012 lepas saya berpeluang ke indonesia.. projek “malaysia-indonesia with love.”

# melawat pulau jawa hampir 2 minggu.. destinasi: bandung, yogyakarta dan semarang..

# ada juga melawat universitas2 di sana.. contoh: universitas padjajaran (unpad), universitas gadjah mada (ugm) dan universitas diponegoro..

# sebagai pengarah, yes, i admit it.. nak gerakkan projek ni sangat payah.. leave alone the paperwork.. berdepan dengan karenah orang atasan satu hal.. berdepan dengan karenah anak2 buah is another thing..

# at one point, ada rasa nak quit dan tinggalkan segala-galanya.. tapi, sebab ‘hak’ kami masih tak ‘dituntut’ saya kuatkan diri untuk mereka.. (my team know what i mean.. hehehe!!)

# even masa dah sampai di kuching international airport (kia) saya ada terfikir nak tinggalkan mereka..

# tapi, masa flight berlepas je di lcct, hati sangat tenang dan lega masa tu.. akhirnya!! sebak dan nak nangis pun ada..

# for the rest of this post, i’m gonna tell what good lessons i’ve learned..

1. pertama sekali, pulau jawa ni is one crowded place.. especially bandung.. sangat2 crowded.. so, sesiapa yang jenis yang suka ketenangan pantai, hutan atau air terjun, it’s not suitable for you i guess.. semasa perjalanan dari tempat menginap ke tempat2 lawatan kami, satu benda yang saya salute orang indonesia ni adalah cara memandu.. antara satu kereta dengan kereta lain tu jaraknya sangat2 dekat.. cukup2 untuk bergerak.. laju dalam 80 km/j.. first few days tu memang ‘sakit jantung’ jugalah.. lama2 dah biasa.. jalan satu lane pun jadi dua lane.. walaupun begitu, kes kemalangan di sana tak seperti di malaysia.. kita ni lebuhraya 6 lane pun dan jalan raya sebesar padang bola sepak pun boleh accident..

2. kedua, survival orang2nya.. di indonesia umur 17-18 dah boleh masuk universiti (for degree) dan yang masuk universiti ni hanyalah golongan yang benar2 mampu.. di sana tak ada ptptn, mara, petronas dll.. kalau melawat universiti mereka jangan hairanlah kalau tengok muka2 macam budak sekolah menengah.. so, bersyukur dapat masuk unimas.. dan masa dalam perjalanan ke tempat2 lawatan, nampak juga rakyat2nya mengemis di tepi2 jalan terutamanya di traffic light.. ada yang bawa anak kecil, bawa adik/saudara yang cacat, ada yang menjual gula2 dan ada juga mengamen (menyanyi dan mendapatkan ehsan pendengar2 nyanyian).. ada yang mengemis tu kanak2 dan remaja belasan tahun.. kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. memang begitulah kehidupan mereka.. sebanyak mana duit yang mereka dapat, sebanyak itu jugalah mereka makan.. paling sebak tengok kanak2 dan remaja sebab terbayang dan tertanya-tanya “ehat kind of future to gonna have?” 😥

3. ketiga, bila bekerja dengan orang2 ‘besar’ ni jangan mudah terpedaya.. orang2 ‘besar’ yang saya maksudkan adalah yang berjawatan dan degree/master/phD/dll holders lah.. manusia bila dah senang dan kalau dah ‘blinded’ by wealthy dia takkan berhenti cari kesenangan.. even dengan cara kotor, menipu mahupun menindas orang yang lebih ‘rendah’ atau ‘kecil’ daripada mereka.. dan daripada pemerhatian saya, orang yang macam tu kalau berbisnes, bisnesnya takkan maju.. tak berkat agaknya..

4. keempat, when you feel at one point you’re nearing your limit actually it’s not your limit.. you can do far better than that.. that’s what i told my team.. fyi, yang pergi untuk trip ni adalah jpk bunga raya sesi 09/10 tapi tak semua pergi.. macam2 alasan diberi.. ada yang memang acceptable ada yang memang bukan one of the team dari awal lagi.. ada juga yang menarik dari pada saat2 akhir.. well, for that kind of person i’m really2 disappointed with you.. kepada yang pergi now you know your real limit, right?? macam2 cabaran yang kita hadapi tapi last2 berjaya kembali ke tanah air dengan selamat..

# that’s all..

# kepada yang pergi dan sangat2 banyak membantu, thanks a lot kepada awak semua!! i know i can’t repay you all.. ada di suatu ketika, saya tak ada duit (even untuk beli makanan) awak semua buatkan saya terharu.. kongsi makanan dengan saya.. yes, i admit it.. malu dengan diri sendiri..

# hope we’ll keep it touch forever.. dan jangan sesekali lupakan segala pengajaran yang kita dapat sepanjang trip ini..

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 07:59 AM, 07/01/2013.

Malaysia-Indonesia With Love

Posted in This Is My Story with tags , , , , , , , , on July 3, 2012 by inibukanceritadongeng

i’ll be there!!! (:

MIWL

MIWL

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 04:22 AM, 09/03/2012.

Telur dan Kaca

Posted in This Is My Story with tags , , , , on May 30, 2012 by inibukanceritadongeng

a. last year i did post about “standing on the eggs”..

b. this year is got the opportunity to stand on glass.. yeas, GLASS!!!

c. actually a cultural group from indonesia called the giring-giring group performed specially for kebaya members (kebaya stands for kelab kebudayaan kolej bunga raya)..

d. one of their performances was called “tarian piring” and at the end of it they stepped and jumped repeatedly on it.. yes, they JUMPED!!

e. then, i managed to try it too..

eggs & glasses

eggs & glasses

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 02:23 AM, 30/05/2012.

%d bloggers like this: