Archive for the Semasa Category

Seksualiti dan Tahap Penderitaan Naluri

Posted in Pena Minda, Semasa with tags , , , , , , , on June 2, 2012 by inibukanceritadongeng

seksualiti dan tahap penderitaan naluri:

a. pertama: straight (normal)
tak payah nak cakap banyaklah.. kita tahu manusia yang normal itu bagaimana..
dari segi naluri, mereka ini tidak menghadapi apa-apa masalah.. mereka mampu mengikut fitrah manusia..
naluri mereka tidak menderita.. tidak payah nak fikir mengenai soal perkahwinan sebab kalau mereka jatuh hati dengan seseorang, sudah semestinya orang itu halal untuk dikahwini..
dari segi hubungan antara manusia pun mereka tidak ada masalah.. mereka dengan mudah boleh memberitahu siapakah couple mereka..
kat public pun kalau nak manja-manja orang yang melihat tidak kisah sangat (tapi kalau terlebih manja tu lain ceritalah)..
in short, tidak ada diskriminasi…

b. kedua: biseksual (separuh abnormal)
kita tahu mereka yang biseksual adalah orang yang suka dengan perempuan atau/dan lelaki..
dari segi penderitaan naluri, golongan inilah yang paling tidak bermasalah bagi kategori abnormal..
mereka mampu untuk menyatakan cinta kepada mereka yang opposite sex..
dari segi soal perkahwinan, tidak bermasalah sebab mereka mampu untuk memberikan nafkah batin kepada si suami or si isteri.. kerana mereka dilabelkan sebagai separuh abnormal..
mereka ini tidak ada masalah kalau nak cover pasal naluri mereka.. still boleh bawa pasangan mereka bersiar-siar ke tempat public..
nak bermanja-manja pun boleh juga.. (selagi pasangan mereka itu yang opposite sex lah)

c. ketiga: homoseksual – perangai straight (abnormal)
homoseksual tu banyak jenis.. namun untuk kategori mereka yang berpewatakan seperti normal masalah mereka kurang sedikit..
namun dari segi naluri, mereka still terseksa.. kenapa mereka kurang sedikit masalah??
sebab mereka kurang didiskriminasi oleh golongan yang normal mahupun golongan yang abnormal..
mereka ni senang nak cover hal naluri mereka.. orang normal yang lain still boleh bergaul dengan mereka tanpa ada sedikit diskriminasi.. (selagi orang tidak tahu akan naluri songsang mereka lh)
mereka ini senang nak cari pasangan juga sebab kebanyakan golongan abnormal suka akan mereka yang berpewatakan seperti normal..

d. keempat: homoseksual – perangai separuh straight (abnormal)
dalam kategori ini, satu contoh: lelaki yang tidak berpakaian seperti wanita namun dari segi tingkah laku ada sedikit sikap kewanitaan.. atau perempuan yang tidak berpakaian seperti lelaki namun dari segi tingkah laku ada sedikit sikap kelelakian..
tahap penderitaan mereka ini bergantung kepada orang di sekitar mereka.. ada orang yang still boleh terima namun ada juga yang tidak..
kalau nak berkawan dengan sesiapa bagi aku mereka tidaklah mengalami masalah.. still boleh involve dengan mana-mana golongan manusia..
namun dari segi hubungan, peluang mereka agak kurang sedikitlah sebab kebanyakan gologan abnormal yang lain suka kepada mereka yang berpewatakan completely macam normal..

e. kelima: homoseksual – perangai tidak straigth langsung (abnormal)
faham apa yang dimaksudkan dalam kategori ini? senang cakap mereka ini contoh seperti pondan, mak nyah ataupun pengkid..
honestly, dalam semua kategori, naluri mereka ini paling terseksa..
contohnya, seorang mak nyah.. mereka tidak merasakan yang mereka sebenarnya adalah lelaki.. naluri mereka memang perempuan..
dengan kata lain, dari segi rohani adalah perempuan namun zahirnya adalah lelaki..
penyeksaan naluri yang paling merana.. terperangkap ditubuh yang tidak diinginkan.. ditambah lagi diskriminasi oleh masyarakat terhadap mereka..
golongan normal membenci mereka malah ada juga golongan abnormal yang tidak suka dengan mereka.. mereka susah nak bergaul dengan masyarkat kerana sukar mereka untuk diterima..
disebabkan ini, merekalah paling terseksa di antara semua orang.. penyeksaan naluri yang teramat sangat..

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 05:56 AM, 02/06/2012.

X VS Y

Posted in Semasa with tags , , , on May 27, 2012 by inibukanceritadongeng

a. macam2 suasana politik sekarang.

b. parti X cakap parti Y tipu rakyat. parti Y pula ‘counter-attack’ cakap parti X tipu rakyat.

c. parti X janji ini, ini dan ini. parti Y pula janji itu, itu dan itu.

d. situasi lain pula, parti X tuduh parti Y begini, begini dan begini. parti Y pula tuduh parti X begitu, begitu dan begitu.

e. dengan perkembangan pesat negara dalam bidang IT dan lain2, fitnah cepat sungguh tersebar.

f. dalam tv lapor macam ni, macam ni dan macam ni. dalam laman sesawang dan blog2 pula lapor macam tu, macam tu dan macam tu.

g. tapi yang pasti ada sesetengahnya benar, ada juga yang palsu dan ditokok tambah untuk mensensasikan cerita. ada sesetengahnya mata kepala kita sendiri tak nampak.

h. banyak teknik2 modifikasi yang boleh dipelajari. contohnya, ‘super impose’.

i. kebaikannya, rakyat kini mempunyai lebih banyak sumber untuk dirujuk.

j. keburukannya, budaya fitnah memfitnah yang semakin menjadi-jadi. walaupun satu kaum dan satu agama, tetapi satu masyarakat tu boleh berpecah-belah menjadi dua akibat perbezaan ideologi.

k. pesanan kepada mana2 parti yang bakal menang. tak kisahlah parti X atau parti Y. jangan pandai menabur janji bintang dan bulan.

l. bila dah menang tu, tunaikanlah janji2 tu. jangan dah menang habuk pun tak ada. tak kisahlah seberapa banyak halangan, teruskan mengotakan janji2 itu untuk mendapat kepercayaan rakyat.

m. bak kata orang tua2, “hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih”.

[p/s: saya bukan berpolitik. tetapi, sekadar meluahkan perasaan sebagai seorang mahasiswa kerdil sahaja.]

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 04:43 PM, 27/05/2012.

So Typical Malaysian

Posted in Pena Minda, Semasa with tags , , , , , , , on May 1, 2012 by inibukanceritadongeng

semua ambil kisah pemimpin yang tak korup
semua ambil kisah pemimpin yang tak adil
tapi, tiada yang kisah bumi yang semakin uzur

semua ambil kisah pemimpin beli cincin 24 juta
semua ambil kisah pemimpin salah tafsir hukum agama
tapi, tiada yang kisah bumi yang semakin uzur

semua ambil kisah sistem pemerintahan seratus peratus demokrasi
semua ambil kisah sistem pengundian seratus peratus telus
tapi, tiada yang kisah bumi yang semakin uzur

semua ambil kisah parti yang tak tipu rakyat
semua ambil kisah parti yang mejunjung agama
tapi, tiada yang kisah bumi yang semakin uzur

betul kata tun m, “melayu mudah lupa”
sekarang patutnya “malaysia mudah lupa”
betul kata tun m, “perjuangan belum selesai”
sekarang patutnya “perjuanganku sia-sia”

tak semua begini
tapi inilah “so typical malaysian”

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 10:23 PM, 01/05/2012.

Bodoh VS Taksub

Posted in Semasa with tags , , , , on April 23, 2012 by inibukanceritadongeng

a. pilihanraya umum dah semakin dekat.

b. tentang isu ptptn dan perhimpunan bersih 3.0 yang bakal menjelang, suka saya tegaskan frasa ini:

“PERTELAGAHAN PEMIKIRAN BERLAKU ATAS PELBAGAI FAKTOR TERMASUK PERTIKAIAN ATAS SESUATU KEPENTINGAN; KESAN KIAN RAMAI MANUSIA BERPELAJARAN ATAU JUGA DISEBABKAN KEBODOHAN YANG TIDAK BOLEH DIAJAR; MUNGKIN DISEBABKAN TAKSUB.”

c. fikir2kan dan renung2kan.

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 05:25 AM, 23/04/2012.

PTPTN

Posted in Semasa with tags , , , , , , , , on April 14, 2012 by inibukanceritadongeng

a. kalau dah berhutang tu, buatlah cara seperti orang berhutang.

b. tak payah cari alasan “tu duit rakyat”, “mak bapak aku bayar cukai”, bla bla bla.

c. kalau betul membebankan, kenapa masuk institusi dulu nak isi borang mohon?

d. itulah manusia. tak pernah senang. bila dah senang, nak lagi senang. kalau boleh, makan pun nak orang kunyahkan.

e. kata kuat agama. bila muncul isu agama, macam2 ayat dari buku2 agama keluar.

f. tapi, bila bab nak bayar hutang? eh, bukan ke berhutang tu tak baik?

g. cakap sajalah nak elak atau memang tak nak bayar hutang. is it?

h. ke strategi nak mengambil hati?

[p/s: correct me if i’m wrong. peace.]

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 05:40 PM, 14/04/2012.

Girls, please read this: THROUGH A RAPIST’S EYES

Posted in Semasa with tags , , , , , , , , on April 13, 2012 by inibukanceritadongeng

# found this interesting article in facebook..

# girls, women, ladies, etc. please read this..

A group of rapists and date rapists in prison were interviewed on what they look for in a potential victim and here are some interesting facts:

1] The first thing men look for in a potential victim is hairstyle. They are most likely to go after a woman with a ponytail, bun! , braid or other hairstyle that can easily be grabbed. They are also likely to go after a woman with long hair. Women with short hair are not common targets.

2] The second thing men look for is clothing. They will look for women who’s clothing is easy to remove quickly. Many of them carry scissors around to cut clothing.

3] They also look for women using their cell phone, searching through their purse or doing other activities while walking because they are off guard and can be easily overpowered.

4] The number one place women are abducted from / attacked at is grocery store parking lots.

5] Number two is office parking lots/garages.

6] Number three is public restrooms.

7] The thing about these men is that they are looking to grab a woman and quickly move her to a second location where they don’t have to worry about getting caught.

8] If you put up any kind of a fight at all, they get discouraged because it only takes a minute or two for them to realize that going after you isn’t worth it because it will be time-consuming.

9] These men said they would not pick on women who have umbrellas,or other similar objects that can be used from a distance, in their hands.

10] Keys are not a deterrent because you have to get really close to the attacker to use them as a weapon. So, the idea is to convince these guys you’re not worth it.

POINTS THAT WE SHOULD REMEMBER:

1] If someone is following behind you on a street or in a garage or with you in an elevator or stairwell, look them in the face and ask them a question, like what time is it, or make general small talk: can’t believe it is so cold out here, we’re in for a bad winter. Now that you’ve seen their faces and could identify them in a line- up, you lose appeal as a target.

2] If someone is coming toward you, hold out your hands in front of you and yell Stop or Stay back! Most of the rapists this man talked to said they’d leave a woman alone if she yelled or showed that she would not be afraid to fight back. Again, they are looking for an EASY target.

3] If you carry pepper spray (this instructor was a huge advocate of it and carries it with him wherever he goes,) yelling I HAVE PEPPER SPRAY and holding it out will be a deterrent.

4] If someone grabs you, you can’t beat them with strength but you can do it by outsmarting them. If you are grabbed around the waist from behind, pinch the attacker either under the arm between the elbow and armpit or in the upper inner thigh – HARD. One woman in a class this guy taught told him she used the underarm pinch on a guy who was trying to date rape her and was so upset she broke through the skin and tore out muscle strands the guy needed stitches. Try pinching yourself in those places as hard as you can stand it; it really hurts.

5] After the initial hit, always go for the groin. I know from a particularly unfortunate experience that if you slap a guy’s parts it is extremely painful. You might think that you’ll anger the guy and make him want to hurt you more, but the thing these rapists told our instructor is that they want a woman who will not cause him a lot of trouble. Start causing trouble, and he’s out of there.

6] When the guy puts his hands up to you, grab his first two fingers and bend them back as far as possible with as much pressure pushing down on them as possible. The instructor did it to me without using much pressure, and I ended up on my knees and both knuckles cracked audibly.

7] Of course the things we always hear still apply. Always be aware of your surroundings, take someone with you if you can and if you see any odd behavior, don’t dismiss it, go with your instincts. You may feel little silly at the time, but you’d feel much worse if the guy really was trouble.

FINALLY, PLEASE REMEMBER THESE AS WELL.
I know you are smart enough to know these pointers but there will be some, where you will go “hmm I must remember that” After reading, forward it to someone you care about, never hurts to be careful in this crazy world we live in.

1. Tip from Tae Kwon Do: The elbow is the strongest point on your body. If you are close enough to use it, do it.

2. Learned this from a tourist guide to New Orleans : if a robber asks for your wallet and/or purse, DO NOT HAND IT TO HIM. Toss it away from you. Chances are that he is more interested in your wallet and/or purse than you and he will go for the wallet/purse. RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car: Kick out the back tail lights and stick your arm out the hole and start waving like crazy. The driver won’t see you but everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping,eating, working, etc., and just sit (doing their checkbook, or making a list, etc. DON’T DO THIS! The predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for him to get in on the passenger side, put a gun to your head, and tell you where to go. AS SOON AS YOU CLOSE the DOORS , LEAVE.

5. A few notes about getting into your car in a parking lot, or parking garage:

a. Be aware: look around your car as someone may be hiding at the passenger side, peek into your car, inside the passenger side floor, and in the back seat. ( DO THIS TOO BEFORE RIDING A TAXI CAB) .

b. If you! u are parked next to a big van, enter your car from the passenger door. Most serial killers attack their victims by pulling them into their vans while the women are attempting to get into their cars.

c. Look at the car parked on the driver’s side of your vehicle, and the passenger side. If a male is sitting alone in the seat nearest your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a guard/policeman to walk you back out. IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY. (And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. (Stairwells are horrible places to be alone and the perfect crime spot).

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS RUN! The predator will only hit you (a running target) 4 in 100 times; And even then, it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN!

8. As women, we are always trying to be sympathetic: STOP IT! It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often asked “for help” into his vehicle or with his vehicle, which is when he abducted his next victim.

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 11:53 AM, 13/04/2012.

Program Ni Aku Yang Buat! (Bermonolog Dalaman)

Posted in Semasa with tags , , , on April 7, 2012 by inibukanceritadongeng

a. buat program konon2nya nak cari bakal pemimpin pelapis.

b. buat program konon2nya nak menabur bakti kepada masyarakat.

c. buat program konon2nya nak menanam semangat jati diri yang tinggi dalam mahasiswa.

d. cari2 ajk. okey. “awak, saya bagi 101% kepercayaan kepada awak untuk pegang tugas ni.”

e. dah buat tugas tapi akhirnya, “let me handle this.”

f. lepas tu cakap, “let me take over this.”

g. pe cer? nampak sangat nak semua orang tahu dia yang buat program atau dalam erti kata lain nak nampak nama dia gah.

h. hanya yang dungu masih di sekelilingnya.

i. tengoklah berapa ramai yang dulu kawan rapat sangat dengannya tapi sekarang dah jadi macam ‘strangers’.

j. bertegur sapa pun dah macam terpaksa. apatah lagi nak senyum.

[p/s: sorry but this is me being outspoken.]

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 08:46 AM, 07/04/2012.

%d bloggers like this: