Indonesia With Love!!!

# it’s been a while.. dah bersawang blog ni..

# so, to start off i’m gonna post on my trip to indonesia last july 2012..

# pada 4-13 julai 2012 lepas saya berpeluang ke indonesia.. projek “malaysia-indonesia with love.”

# melawat pulau jawa hampir 2 minggu.. destinasi: bandung, yogyakarta dan semarang..

# ada juga melawat universitas2 di sana.. contoh: universitas padjajaran (unpad), universitas gadjah mada (ugm) dan universitas diponegoro..

# sebagai pengarah, yes, i admit it.. nak gerakkan projek ni sangat payah.. leave alone the paperwork.. berdepan dengan karenah orang atasan satu hal.. berdepan dengan karenah anak2 buah is another thing..

# at one point, ada rasa nak quit dan tinggalkan segala-galanya.. tapi, sebab ‘hak’ kami masih tak ‘dituntut’ saya kuatkan diri untuk mereka.. (my team know what i mean.. hehehe!!)

# even masa dah sampai di kuching international airport (kia) saya ada terfikir nak tinggalkan mereka..

# tapi, masa flight berlepas je di lcct, hati sangat tenang dan lega masa tu.. akhirnya!! sebak dan nak nangis pun ada..

# for the rest of this post, i’m gonna tell what good lessons i’ve learned..

1. pertama sekali, pulau jawa ni is one crowded place.. especially bandung.. sangat2 crowded.. so, sesiapa yang jenis yang suka ketenangan pantai, hutan atau air terjun, it’s not suitable for you i guess.. semasa perjalanan dari tempat menginap ke tempat2 lawatan kami, satu benda yang saya salute orang indonesia ni adalah cara memandu.. antara satu kereta dengan kereta lain tu jaraknya sangat2 dekat.. cukup2 untuk bergerak.. laju dalam 80 km/j.. first few days tu memang ‘sakit jantung’ jugalah.. lama2 dah biasa.. jalan satu lane pun jadi dua lane.. walaupun begitu, kes kemalangan di sana tak seperti di malaysia.. kita ni lebuhraya 6 lane pun dan jalan raya sebesar padang bola sepak pun boleh accident..

2. kedua, survival orang2nya.. di indonesia umur 17-18 dah boleh masuk universiti (for degree) dan yang masuk universiti ni hanyalah golongan yang benar2 mampu.. di sana tak ada ptptn, mara, petronas dll.. kalau melawat universiti mereka jangan hairanlah kalau tengok muka2 macam budak sekolah menengah.. so, bersyukur dapat masuk unimas.. dan masa dalam perjalanan ke tempat2 lawatan, nampak juga rakyat2nya mengemis di tepi2 jalan terutamanya di traffic light.. ada yang bawa anak kecil, bawa adik/saudara yang cacat, ada yang menjual gula2 dan ada juga mengamen (menyanyi dan mendapatkan ehsan pendengar2 nyanyian).. ada yang mengemis tu kanak2 dan remaja belasan tahun.. kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. memang begitulah kehidupan mereka.. sebanyak mana duit yang mereka dapat, sebanyak itu jugalah mereka makan.. paling sebak tengok kanak2 dan remaja sebab terbayang dan tertanya-tanya “ehat kind of future to gonna have?”😥

3. ketiga, bila bekerja dengan orang2 ‘besar’ ni jangan mudah terpedaya.. orang2 ‘besar’ yang saya maksudkan adalah yang berjawatan dan degree/master/phD/dll holders lah.. manusia bila dah senang dan kalau dah ‘blinded’ by wealthy dia takkan berhenti cari kesenangan.. even dengan cara kotor, menipu mahupun menindas orang yang lebih ‘rendah’ atau ‘kecil’ daripada mereka.. dan daripada pemerhatian saya, orang yang macam tu kalau berbisnes, bisnesnya takkan maju.. tak berkat agaknya..

4. keempat, when you feel at one point you’re nearing your limit actually it’s not your limit.. you can do far better than that.. that’s what i told my team.. fyi, yang pergi untuk trip ni adalah jpk bunga raya sesi 09/10 tapi tak semua pergi.. macam2 alasan diberi.. ada yang memang acceptable ada yang memang bukan one of the team dari awal lagi.. ada juga yang menarik dari pada saat2 akhir.. well, for that kind of person i’m really2 disappointed with you.. kepada yang pergi now you know your real limit, right?? macam2 cabaran yang kita hadapi tapi last2 berjaya kembali ke tanah air dengan selamat..

# that’s all..

# kepada yang pergi dan sangat2 banyak membantu, thanks a lot kepada awak semua!! i know i can’t repay you all.. ada di suatu ketika, saya tak ada duit (even untuk beli makanan) awak semua buatkan saya terharu.. kongsi makanan dengan saya.. yes, i admit it.. malu dengan diri sendiri..

# hope we’ll keep it touch forever.. dan jangan sesekali lupakan segala pengajaran yang kita dapat sepanjang trip ini..

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 07:59 AM, 07/01/2013.

4 Responses to “Indonesia With Love!!!”

  1. sapphireblu Says:

    terima kasih kerana telah singgah di blog saya. Harap maaf kerana saya tidak subscribe Bella Channel di Astro.

  2. mathew, teamwork kita bagus!🙂 xde gambar ke? hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: