Archive for June, 2012

WHOSE EARTH IS THIS?

Posted in Pena Minda with tags , , , , on June 17, 2012 by inibukanceritadongeng

a. i found this meaningful poem when i went to petronas dagangan in kuching few days ago..

b. feeling like sharing this with you all..

c. i don’t know who the author is..

WHOSE EARTH IS THIS?

Whose earth is this anyway?
These rivers of sand so eager to escape my fingers,
When they fall and form the land….
Can I really call this sea of soil mine?

Can the ground that has been a billion years
Belong to someone who will barely see seventy?

If I call this earth mine, why is it that when I go,
I will not take it with me, but instead, it will take me?

Whose earth is this anyway? Who is its ultimate master?
O Lord of the Universe, your earth will never be mine

But give me leave to take from
its whispering rivers, its silent oceans,
Its temperamental sky, its intemperate people, its impalpable energy

And give me the wisdom not just to take but also to give
With integrity, humility and compassion,
My industry and the fruits of its labour.

The energy I receive,
With energy I must return
May others aspire to do the same

May others ask the question
Which has long since answered itself….

Whose earth is this anyway?

whose earth is this?

whose earth is this?

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 06:31 AM, 17/06/2012.

Seksualiti dan Tahap Penderitaan Naluri

Posted in Pena Minda, Semasa with tags , , , , , , , on June 2, 2012 by inibukanceritadongeng

seksualiti dan tahap penderitaan naluri:

a. pertama: straight (normal)
tak payah nak cakap banyaklah.. kita tahu manusia yang normal itu bagaimana..
dari segi naluri, mereka ini tidak menghadapi apa-apa masalah.. mereka mampu mengikut fitrah manusia..
naluri mereka tidak menderita.. tidak payah nak fikir mengenai soal perkahwinan sebab kalau mereka jatuh hati dengan seseorang, sudah semestinya orang itu halal untuk dikahwini..
dari segi hubungan antara manusia pun mereka tidak ada masalah.. mereka dengan mudah boleh memberitahu siapakah couple mereka..
kat public pun kalau nak manja-manja orang yang melihat tidak kisah sangat (tapi kalau terlebih manja tu lain ceritalah)..
in short, tidak ada diskriminasi…

b. kedua: biseksual (separuh abnormal)
kita tahu mereka yang biseksual adalah orang yang suka dengan perempuan atau/dan lelaki..
dari segi penderitaan naluri, golongan inilah yang paling tidak bermasalah bagi kategori abnormal..
mereka mampu untuk menyatakan cinta kepada mereka yang opposite sex..
dari segi soal perkahwinan, tidak bermasalah sebab mereka mampu untuk memberikan nafkah batin kepada si suami or si isteri.. kerana mereka dilabelkan sebagai separuh abnormal..
mereka ini tidak ada masalah kalau nak cover pasal naluri mereka.. still boleh bawa pasangan mereka bersiar-siar ke tempat public..
nak bermanja-manja pun boleh juga.. (selagi pasangan mereka itu yang opposite sex lah)

c. ketiga: homoseksual – perangai straight (abnormal)
homoseksual tu banyak jenis.. namun untuk kategori mereka yang berpewatakan seperti normal masalah mereka kurang sedikit..
namun dari segi naluri, mereka still terseksa.. kenapa mereka kurang sedikit masalah??
sebab mereka kurang didiskriminasi oleh golongan yang normal mahupun golongan yang abnormal..
mereka ni senang nak cover hal naluri mereka.. orang normal yang lain still boleh bergaul dengan mereka tanpa ada sedikit diskriminasi.. (selagi orang tidak tahu akan naluri songsang mereka lh)
mereka ini senang nak cari pasangan juga sebab kebanyakan golongan abnormal suka akan mereka yang berpewatakan seperti normal..

d. keempat: homoseksual – perangai separuh straight (abnormal)
dalam kategori ini, satu contoh: lelaki yang tidak berpakaian seperti wanita namun dari segi tingkah laku ada sedikit sikap kewanitaan.. atau perempuan yang tidak berpakaian seperti lelaki namun dari segi tingkah laku ada sedikit sikap kelelakian..
tahap penderitaan mereka ini bergantung kepada orang di sekitar mereka.. ada orang yang still boleh terima namun ada juga yang tidak..
kalau nak berkawan dengan sesiapa bagi aku mereka tidaklah mengalami masalah.. still boleh involve dengan mana-mana golongan manusia..
namun dari segi hubungan, peluang mereka agak kurang sedikitlah sebab kebanyakan gologan abnormal yang lain suka kepada mereka yang berpewatakan completely macam normal..

e. kelima: homoseksual – perangai tidak straigth langsung (abnormal)
faham apa yang dimaksudkan dalam kategori ini? senang cakap mereka ini contoh seperti pondan, mak nyah ataupun pengkid..
honestly, dalam semua kategori, naluri mereka ini paling terseksa..
contohnya, seorang mak nyah.. mereka tidak merasakan yang mereka sebenarnya adalah lelaki.. naluri mereka memang perempuan..
dengan kata lain, dari segi rohani adalah perempuan namun zahirnya adalah lelaki..
penyeksaan naluri yang paling merana.. terperangkap ditubuh yang tidak diinginkan.. ditambah lagi diskriminasi oleh masyarakat terhadap mereka..
golongan normal membenci mereka malah ada juga golongan abnormal yang tidak suka dengan mereka.. mereka susah nak bergaul dengan masyarkat kerana sukar mereka untuk diterima..
disebabkan ini, merekalah paling terseksa di antara semua orang.. penyeksaan naluri yang teramat sangat..

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 05:56 AM, 02/06/2012.

%d bloggers like this: