Soal Hati

once upon a time..

X berkenalan dengan Y.. X belajar di luar negara dan Y bekerja di malaysia.. kedua-dua X dan Y rakyat malaysia.. mereka pun terus berkenalan dan kenal hati budi masing2 melalui facebook, skype, SMS, call dan lain2.. dari member2 mereka pun jatuh cinta and decide “in a relationship..”

mereka pun live happily but not “forever after..” si X ni kuat cemburu tapi taklah seteruk mana.. dia paranoid.. si Y ni cool dan bertahan dengan kerenah si X.. sampai satu tahap si X minta putus dengan si Y.. si Y pun terima saja dan kata “fine!!”

lepas lama tak berhubung, si X pun berkenalan dengan si Z.. masa tu si X dah berada di malaysia dah berjumpa face-to-face dengan si Z.. mereka berkenalan dengna keluarga masing2.. mak, ayah, kakak, adik dan kawan2.. then, mereka pun decide “in a relationship” juga.. banyak kenangan mereka bersama.. tengok movie sama2, makan sama2, jalan tepi pantai sama2, macam2 lagilah sama2..

pada suatu ketika, si Y contact si X minta bersama kembali.. maksud nak rujuk baliklah.. tapi, si Z dah sayang sangat2 dengan si X ni.. si X pun sayang dengan si Z ni tapi hati dia mengatakan dia nak kembali kepada si Y sebab dia sedar dulu dia tinggalkan si Y atas sikap dia yang paranoid tu..

kalau dia tinggalkan si Z, nanti si Z yang merana dan si X ni diselubungi rasa bersalah.. jadi, sekarang si X dalam dilema nak pilih Y atau Z.. dia bercadang nak single dan tinggalkan kedua-dua Y dan Z.. tapi yang merana teruk masih si Z.. tak lupa juga si X yang akan diselubungi rasa bersalah..

JADI, APA PENDAPAT ANDA???

[p/s: dah macam slot sinetron tv3!!!]”
.
.
.
kesudahannya:
selepas berfikir panjang dan mengambil kira pendapat orang, X memutuskan untuk meneruskan hubungannya dengan Z.. tetapi, Z telah ‘luka parah’ dan dapat ‘hidu’ cinta X kepada Y amat mendalam..

memang benar X sangat mencintai Y begitu juga cintanya terhadap Z.. tak kurang juga cinta Z kepada X.. Z nekad untuk melupakan dan meninggalkn X.. alasannya tidak guna mencintai orang yang pada waktu sama masih mencintai kekasih lamanya.. cinta Z tidak dapat menandingi cinta X terhadap Y.. sungguh hebat cinta X kepada Y..

apabila Z bertanya kepada X, kenapa X mengambil keputusan untuk meneruskan percintaan dengannya (Z), X menjawab terlalu banyak kenangan manis kita berdua dan dengan keluarga kita.. Z masih dapat mengesan bahawa mulut X berkata demikian tetapi hatinya masih hendakkan Y..

kini Z telah ‘move on’ fokus dalam studynya demi mengubat hatinya yang hancur berkecai, tak nak merana lagi.. dan juga melepaskan X untuk kebahagiaan X sendiri..

X sekarang masih cuti semester dan akan memasuki semester 2 dan kembali ke luar negara beberapa minggu lagi.. disebabkan peristiwa ini, X tidak sabar hendak meninggalkan malaysia.. X kini masih di dalam dilema.. adakah dia patut memilih Y di kala Z telah meninggalkannya atau stay single sahaja?? atau putukah dia stay single sahaja??

[p/s: kalau movie, ada sambungan ni!!]

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 12:58 AM, 22/05/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: