Rumah Panjai

a. RUMAH PANJAI.

b. RUMAH PANJAI. walaupun tak ada bekalan elektrik, tak ada tv untuk jadi tontonan setiap hari, tak ada kipas mahupun ‘air-cond’ untuk sejukkan hari2 panas, tak ada lampu untuk terangi malam2 gelap; I’M PROUD OF IT.

c. RUMAH PANJAI. walaupun tak ada bekalan air bersih untuk bersihkan diri, untuk masak memasak, untuk dijadikan air minuman, untuk cuci pakaian, untuk mengairi kebun dan haiwan ternakan; I’M PROUD OF IT.

d. RUMAH PANJAI. walaupun tak ada ‘wi-fi’ mahupun ‘line’ perkhidmatan telefon yang sempurna untuk berhubung dengan saudara mara, untuk bertanya khabar dengan sahabat handai; I’M PROUD OF IT.

e. RUMAH PANJAI. cerita orang2 tua menemani hari2 kami, tiupan sang angin sejukkan kami, sinar pelita terangi malam kami. TAK MUDAH MEMINTA-MINTA.

f. RUMAH PANJAI. simpanan air hujan jadi makan minum kami. air sungai mengalir tempat kami mandi manda. TAK MUDAH MEMINTA-MINTA.

g. RUMAH PANJAI. gawai satukan kami. sahabat handai, dekat dan jauh kembali ke kampung. bertanya khabar dan bertukar-tukar cerita. TAK MUDAH MEMINTA-MINTA.

h. RUMAH PANJAI. walaupun di seberang sana kampung lampunya terang, air paip mengalir deras dan kalau untung siap ada ‘wi-fi’. nenek moyang ku berkurun-kurun lamanya mampu ‘survive’ walaupun penuh dengan kedaifan.

i. RUMAH PANJAI. walaupun kampung di seberang sana jauh lebih maju, kami di seberang sini masih mundur. tapi, kami masih boleh ‘survive’ hingga ke hari ini.

my rumah panjai back in bintangor

my rumah panjai back in bintangor

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 09:41 PM, 22/05/2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: