Peace: Yet To Be Learnt

hello, there! this time i would like to share a piece of my mind~ it’s regarding national issue… no offense intended~ be cool ya!!

pada hari ahad lepas, berita harian melalui laman facebooknya mengeluarkan sebuah artikel bertajuk ‘pujukan gereja’. kandungan berita tersebut adalah seperti di bawah:

berita harian, 7 ogos 2011

berita harian, 7 ogos 2011

the title, for me (personally) macam racist~ maka, aku kongsikan pendapat di facebook berita harian… ringkas sahaja:

“maaf menyampuk. ini bukan cara menyesatkan mana2 umat mana2 agama. memang dalam agama kristian kami diajar untuk membantu sesama manusia. saya percaya dalam agama Islam juga begitu, kan? PEACE. NO HARD FEELINGS.”

at the end of the day, komen tu dapat most like~ tak sangka pula… makin ramai orang komen maka saya menyimpulkan:

“KESIMPULANNYA, perbuatan baik harus “dihargai” bukan “dicurigai”, kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan DAN kerana nila setitik rosak susu sebelanga.”

ini pula daripada jawapan gereja berkenaan: http://www.malaysiakini.com/news/172200

malaysiakini.com, 7 ogos 2011

malaysiakini.com, 7 ogos 2011

ini pula pelbagai reaksi daripada rakyat malaysia melalui laman malaysiakini.com: http://www.malaysiakini.com/news/172215

aku kongsikan pula artikel akhbar ni di group facebook .. macam pendapat yang keluar.. ada yang kata perlukan tolak ansur dari kedua-dua pihak~ ada juga mengatakan isu ni sensitif dan tidak perlu dibincangkan secara terbuka.. tetapi, bagi aku benda ni semua orang perlu tahu agar perkara yang sama tidak berulang.. “those who forget the history are doomed to repeat it!” antara komen-komen tersebut adalah:

# “wat could i comment is tat.. mutual understanding is very important.. no matter on religions, cultures, or traditions.. living in a multiracial country, only mutually understand and respect the difference between different races can keep the peaceful situation and unity among rakyat..”

## “~ memberikan pertolongan dlm apa jua bntuk adlh sesuatu yg murni ~ X kira apa bgsa mhpun agama, jika saling bantu mmbntu sebegitu x shrusnya dikatakan ‘bertujuan’ utk memurtadkan @ mmpunyai mksd lain. Sy brpndpt, x slh mana2 institusi Gereja, Masjid, Kuil etc memberikan pertolongan dari segi menjaga kebajikan sbegitu. .. Hal itu terpulang kpd in individu itu sndri.. (Sy minta maaf jika ada membuatkan sesiapa yg tersinggung @ etc.. sila perbetulkan jika ada kesalahan.))”

### “kalau sumbangan ya ikhlas, why not… yang bukan islam pun ada get help dari yang persatuan background islam… and pasal isu cuba memujuk utk tukar agama.. susah mok cakap la..coz kadang kadang bukan pihak gereja yang suruh..cuma kadang2 individu tertentu yang cuba.. either way… always look on the bright side yeah…”

#### “Sensitive & complicated issues / matters must be treated with the utmost caution & pinpoint accuracy. The roots & causes of the problems must traced thoroughly. Everyone must reflects upon their actions & involvements. These applies to all parties, regardless of whichever they are.”

##### “Pada pandangan saya,Isu sensitif sbegini agak tidak elok malah tidak wajar dperbincangkan disini malah SECARA TERBUKA bg mengelakkan kekeliruan yg teruk..maaf ya jika tak spendapat,ini hanya pandangan peribadi saya shj..”

###### “altho isu ini agak sensitif..tidaklah terlalu sensitif..kena dari isu sebegini kit boleh membuka minda, asalkan tidak menggunakan isu seperti ini untuk mengambil kesempatan or utk invoke anger… pada pendapat saya..isu ini hanya diperbesarkan oleh segelintir sahaja.. segelintir yang ingin mengeruhkkan lagi keadaan atau segelintir yang prejudis sesama lain.. some of my frens pun jenis prejudis… mereka selalunya akan mengatakan pertolongan dari agama/kaum lain mempunyai niat tertentu dan tidak ikhlas…ini adalah mentaliti 70-an… pada masa itu perpaduan adalah sangat fragile dan boleh tergugat dengan senang…dah brapa tahun kita hidup bersama? lesson from situasi ini adalah untuk kita, terutama sekali pelapis negara ini..untuk tidak mempunyai mentaliti seperti ini… skolah tinggi tinggi..takkan la nak pegang mentaliti standard kdai kopi? even segelintir yang lepak kedai kopi pun boleh menilai yang mana baik dan buruk.. kaum dan agama kita boleh berbeza…tetapi mentaliti kita mesti sama untuk maju..sekian terima kasih kerana membaca..”

macam-macam~ bangga dengan pelajar UNIMAS.. mampu berfikir dengan bernas dan komplikated~ tabik spring kepada UNIMAS!!!

ni pula pendapat peribadi aku:
nampak ada pihak yang cuba memutarbelitkan/menyukarka​n keadaan. kenapa isu ini menjadi highlight? diletakkan lagi tajuknya PUJUKAN GEREJA pula tu. sebagai seorang kristian, kami juga diajar untuk menghulurkan bantuan kepada sesiapa yang memerlukan bantuan. lebih2 lagi kanak2, wanita dan orang2 tua. kita bantu selagi mampu.

bagi pihak yang beranggapan niat gereja itu ingin memesongkan akidah wanita itu sekeluarga, bagaimana pula dengan badan2 kerajaan mahupun NGO islam yang menghulurkan bantuan kepada orang2 bukan islam? tidak pula menjadi satu isu besar. berkenaan pihak yang mengajak mereka tinggal di rumah ibadat tu. mungkin ibu tersebut tidak mampu membayar loan/sewa rumah mereka. pihak yang menghulurkan bantuan menggunakan segala kemudahan yang ada untuk membantu ibu tersebut. saya percaya jika ada seorang bukan islam ingin menumpang tinggal untuk beberapa hari di surau/masjid, itu tidak menjadi masalah juga bukan? (betulkan saya jika salah.) begitu juga dengan gereja asalkan orang yang menumpang tu tidak mengganggu urusan keagamaan di situ.

kita ambil iktibar satu persatuan atas nama agama buddha di lembah klang yang mendermakan mesin dialysis untuk pesakit2 buah pinggang. majoriti yang menggunakan pusat mesin dialysis itu adalah orang melayu dan cina (yang majoritinya beragama islam dan kristian). satu kes lagi adalah seorang ibu warga emas yang ‘dibuang’ oleh dua orang anaknya dan tidak mempunyai saudara mara lagi. sebuah syarikat milik orang cina bermurah hati menghulurkan bantuan berbentuk basikal elektrik kepada ibu tersebut. “perbuatan baik harus dihargai, disokong dan diperbanyakkan, bukan dicurigai tanpa mengira agama, bangsa mahupun warna kulit.”

[p/s: sekadar pandangan. sesiapa yang terasa mohon maaf banyak2. kalau ada silap, mohon perbetulkan. PEACE. ^^v]

peace

peace

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 01:10 AM, 11/08/2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: