Sang Pari-Pari yang Ekstrem

semalam (27 november 2010) tatkala rakan2 lain sibuk mengemas bilik dan ‘packing’ untuk balik ke kampung halaman, aku pula sibuk dengan aktiviti lasak di gua pari-pari, bau. tujuannnya adalah untuk mencuba dan mengalami aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan sempena satu program yang dirahsiakan setakat ini.

perjalanan dimulakan dengan menaiki bas unimas yang bertolak dari bangunan hep&a pada jam 7.00 pagi. sejam lebih kemudian kami tiba di kawasan ‘rock climbing’. seperti biasa, mana2 aktiviti yang melibat pergerakan otot2 badan harus dimulakan dengan ‘warming-up’ yang diketuai oleh saudara cici. kemudian kami diberikan taklimat oleh pengerusi kelab aktiviti lasak kuching tentang peralatan dan cara2 pengunaannya. beliau turut dibantu oleh ahli2 kelab yang lain. inilah kali pertama aku ‘rock climbing’. sesampainya giliran aku, keyakinan penuh di dada. sekali cuba, “adoi!!! payahnya!!!” ternyata ‘rock climbing’ memerlukan kekuatan otot di bahagian lengan. ada sepuluh bahagian pada ‘angin-angin’. aku hanya sampai pada bahagian ketiga. walaupun tak sampai ke bahagian teratas, sekurang2nya aku mencuba dan tahu akan kemampuan diri.

seterusnya kami dibawa naik untuk aktiviti ‘abseiling’ pula. masuk ke pintu gua dengna disambut bayu yang bertiup sepoi2 bahasa. nak naik ke kawasan ‘abseiling’ tu memakan masa 10 minit. dalam hatiku berkata’ “SERIOUSLY, now i’m the edge of a cliff!” ini juga kali pertama giliran saya ber’abseiling’. rakan seperjuangan, saudari mia, sungguh gementar dan takut untuk mencuba kerana beliau gayat. kasihan aku melihat ait muka beliau tatkala abang noh menurunkannya. sampai saja di bawah, beliau terus menangis. giliran aku pula, seperti ‘rock climbing’ juga. keyakinan penuh di dada kerana ini juga kali pertama aku ‘abseiling.’ biasalah. ‘first timer’ memang penuh yakin ingin mencuba. segala persoalan dan keraguan aku tujukan kepada kak ninie dan abang noh yang sungguh membantu. abang j pula sibuk mengambil gambar.

belum turun kakiku dah menggeletar. “kaki kau mengeletar tu!” ujar abang noh. aku tergelak seketika. tak sedar kaki menggeletar. bahagian pertama turun dengan selamat. sesampai saja di platform, uncle menyambut kedatanganku. bahagian kedua yang amat mengujia psikologi, minda dan keberanian diri. jarak platforn tersebut ke tanah adalah sejauh 60 m! nampak dekat, tapi sekali aku pandang ke bawah “ngerinya!!!” aku turut perlahan-lahan. jantung berdegup kencang tatkala hormon adrenalin dirembes dengna banyak. sekali-sekali aku toleh ke bawah. “wah!!! tingginya!!! bila nak sampai ni?!!!” di pertengahan jalan pula, angin bertiup. aku berpusing beberapa kali. dalam hatiku berkata, “eee!!! boleh pula benda ni berpusing!!!” sambil memendamkan perasaan takut, aku terkesima dengan pemandangan di sekitar gua yang menghijau. aku toleh lagi ke bawah, jauh lagi nak sampai. abang penghulu menyuruhku melepaskan tali. aku lepaskan dan perlahan-lahanku sampai di tanah. priase to God! aku selamat. sampai saja di bawah rakan-rakan lain bertanya. “macam mana?” aku tak dapat nak berkata-kata. terdiam seribu bahasa. mereka tertawa melihat aksiku memanjat dan memeluk penghadang serta merangkak lalu terduduk. bila difikirkan balik, memang agak lawaklah. hahahaha!!!

kemudian, kami berehat seketika sebelum bergerak untuk aktiviti seterusnya. setelah berehat, uncle memberikan sedikit taklimat untuk aktiviti ‘caving’. ini juga kali pertamaku masuk ke gua dan ‘caving’. agak banyak pengalaman kali pertamku kali ini. abang penghulu, abang noh, abang j, kak su dan beberapa orang anak ahli kelab aktiviti lasak kuching yang banyak membantu dalam aktiviti ini. ‘caving’ dan ‘jungle trekking’. jauh bezanya. aku lebih suka ‘jungle trekking’ kerana dapat memijak permukaan tanah yang lebih kasar dan sukar untuk jatuh. untuk ‘caving’ pula perlu yakin dengan permukaan batu-batuan yang licin dan pelbagai rupa. ada sesetengah tempat tu memang curam dan di hujungnya gaung. silap sikit, jawab sendirilah.

semakin jauh perjalanan ke perut gua, semakin gelap penglihatan. sepanjang perjalanan, aku berbekalkan lampu suluh yang dah ‘low batt’ yang dipinjam dari kawan. semakin jauh ke perut gua, semakin mencabar laluan. becak, lumpur, tanah, batu, gaung, lubang, pasir, debu. semuanya terpaksa diredah. “biar kotor, janji selamat.” itulah prinsipku dalam apa jua situasi yang mendesak diri. di satu bahagian, kami terpaksa memasuki satu ruang sempit. di situ, kami bagaikan baru sahaja dilahirkan. sungguh bermakna pengalaman itu. terima kasih kepada pak bidan terjunku, saudara cici dan fariz. mula-mula agak takut juga kerana risau tersekat di situ. hahaha!!! kami meneruskan perjalanan. sebelum keluar, di satu bahagian gelap kami bergelap gelita sambil dimotivasi oleh abanga penghulu. keadaan gelap gelita 100% seakan-akan di dalam perut ibu yang mengandungkan kita selama sembilan bulan. keunikan alam sekitar harus dihargai dan dijaga demi kebaikan generasi akan datang. sampai saja di luar gua, aku menjerit. “woohoo!!!” “tahniah!” kak su menyambut kedatanganku.

selesai sahaja ‘caving’ kami bergambar beramai-ramai dengan krew kelab aktiviti lasak kuching. banyak pengajaranku pelajari daripada aktiviti-aktiviti selama sehari di situ. pertama, aku mengenali kebolehan diri. setiap individu ada hadnya sendiri dalam sesuatu perkara. ada sesetengah had itu dapat dilepasi sekiranya yakin pada diri sendiri dan ada sesetangah had itu memang tak boleh dicabar atau diuji. kedua, aku tahu bahawa aku gayat. buktinya, kakiku bergetar sebelum turun untuk ‘abseiling’. hahaha!!! (monolog dalaman) ketiga, hargai alam sekitar dan terokai keindahannya. kita hidup kerana adanya pokok2 yang membekalkan kita oksigen.

setakat ini saja perkongsian pengalamanku dalam aktiviti lasak di gua pari-pari.

Copyright © Ini Bukan Cerita Dongeng, 12:50 PM, 28/11/2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: